dimarts, 27 de maig del 2014

Internet i els més joves

http://www.ampapuigcerver.com/wp-content/uploads/2011/04/consejos-seguridad-internet1.jpgA la Biblioteca tenim un Telecentre a disposició de tots els usuaris socis, adults i infants. Els menors de 16 anys han de lliurar-nos una autorització signada per un tutor que es faci responsable del control de l'ús d'Internet que farà el menor. Recentment, a més, hem limitat l'ús del Telecentre que poden fer els menors de 13 anys: Només per a tasques formatives. Així doncs, els més joves no poden utilitzar el Telecentre per jugar o entretenir-se, ja que es trenca inevitablement el clima d'estudi necessari al centre bibliotecari.

Us  facilitem la informació editada pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona en aquesta guia per a pares i tutors, un recull de consells i dades que creiem que poden ser de molta utilitat.


Navegueu amb seguretat! Una guia per als pares sobre la seguretat a internet

 

Què és internet?

Una xarxa mundial d'ordinadors que proporciona una gran quantitat d'informació i d'idees per a l'aprenentatge, la imaginació i el comerç.

Qui fa funcionar internet?

Ningú. Qualsevol persona amb ordinador i programari pot oferir informació i idees a internet. A internet trobareu informació acurada però també informació molt poc treballada.

Pares / tutors: la navegació per la xarxa és un tema familiar.

 • Internet és similar a d'altres mitjans de comunicació com ara la televisió, la ràdio, els vídeos o els llibres. Els vostres fills necessiten el vostre consell i la vostra orientació per treure el bo i millor de la seva experiència amb internet.
 • Teniu tant el dret com la responsabilitat de guiar, supervisar i fixar les condicions i límits de l'ús que els vostres fills fan d'internet. Cada nen es desenvolupa intel·lectual, emocional i físicament de forma diferent. Vosaltres, com a pares/tutors, podeu avaluar millor la preparació del vostre fill per utilitzar Internet, i jutjar la seva maduresa per navegar sol.
 • Si no esteu familiaritzats amb internet, pregunteu al bibliotecari, feu un curs, consulteu un amic o pregunteu als vostres fills!
 • Reviseu webs d'internet amb els vostres fills i seleccioneu aquells que us resultin interessants. Quan trobeu algun material a internet que desaproveu, aprofiteu l'oportunitat per explicar-los els motius pels quals no us agrada que el consultin.
 • Sigueu conscients que el vostre fill es connecta a internet. Si esteu preocupats sobre el que el vostre fill pot consultar, poseu l'ordinador en una habitació compartida per tota la família.
 • Si els vostres fills són joves, estigueu a l'habitació des d'on estan explorant internet i superviseu periòdicament què estan fent.
 • Fixeu els criteris d'ús per fer servir a casa vostra, tal i com ho estan fent algunes escoles o biblioteques per a l'ús d'internet.


Pares/tutors: eduqueu bé els vostres fills

Internet permet als nens aprendre a buscar informació de forma eficient, com esdevenir consumidors d'informació amb criteri (què és informació fiable i què no), a desenvolupar capacitats de comunicació en línia i a aprendre a ser responsables.

Parlar amb estranys

 • Ensenyeu als vostres fills que els estranys a internet no són diferents als estranys del carrer o dels que poden trucar per telèfon.
 • Insistiu als vostres fills que MAI han de facilitar informació privada, com ara números de targes de crèdit, adreces, telèfons, contrasenyes d'ordinador o qualsevol altra informació de tipus familiar a persones estranyes.
 • Ensenyeu als vostres fills a demanar-vos permís abans de trobar-se amb algú que han conegut a través d'internet.

Sense secrets

Acostumeu als vostres fills a compartir els "cibersecrets" i a dir-vos si han vist alguna cosa, ofensiva, dolenta o desagradable a internet.

Precaució amb les compres

 • Expliqueu als vostres fills les pràctiques de màrqueting a internet o les estratègies comercials adreçades a atreure els joves consumidors.
 • Ensenyeu als vostres fills a no han d'utilitzar cap instrucció informàtica que no els sigui familiar i que els hagi recomanat un contacte de la xarxa. Aquestes instruccions poden fer malbé el vostre ordinador.


Filtres a internet: com funcionen?

Alguns programes comercials filtren els webs per paraules, frases, matèries i webs de la xarxa internet.

Filtres per paraules

 • Al mercat podreu trobar alguns programes que instal·lats al vostre ordinador permeten filtrar la informació que els vostres fills poden recuperar des de casa. El sistema no permet que el vostre fill vegi planes web que contenen paraules especificades per vosaltres, o que permeti entrar en adreces web concretes.
 • Aquesta forma de bloqueig però, requereix que actualitzeu periòdicament la llista de paraules i d'adreces web.
 • Aquest tipus de programes no permeten distingir el context en què s'utilitza una paraula, de manera que es pot donar el cas que ens amaguin informació que és útil i apropiada segons el context en que s'utilitza.

Filtres qualitatius

 • Cada cop són més els webs que ofereixen un servei de selecció de recursos qualitatius. Confieu en webs d'aquest tipus que tinguin un perfil educatiu (fets per escoles, biblioteques, fundacions, administracions, etc.). Aquestes seleccions acostumen a estar avaluades per professionals que vetllen pel seu contingut i la seva actualització.
 • Desconfieu de les seleccions de recursos fetes per persones individuals o sense uns criteris explícits de selecció de recursos (idioma, àmbit geogràfic, interessos, actualització, etc.).
 • Aquest tipus de webs permetran als vostres fills trobar informació de forma guiada. Aquests filtres però, no impedeixen que els vostres fills naveguin per internet i recerquin planes amb contingut ofensiu.

Per què vosaltres sou els millors filtres per als vostres fills?

Els filtres d'internet no bloquegen tots els continguts que vulneren els valors ètics.
 • Els filtres d'internet no sempre funcionen com indica la seva publicitat. Les proves demostren que tots els filtres d'internet fallen en el bloqueig d'algunes pàgines.
 • Els filtres no es poden adaptar a l'edat o al nivell de maduresa d'un nen concret.
 • Els filtres no ajuden el vostre fill a aprendre a fer judicis independents ni a dir NO.
 • L'elecció de paraules, idees i matèries per a ser bloquejades està supeditada per l'escala de valors, ideologia i política del fabricant del producte. Aquest producte pot excloure planes que contenen informació sobre educació sexual, homosexualitat, avortament o d'altres temes relacionats amb la salut com ara el càncer de mama, entre d'altres.


Biblioteques. Internet i tu

 • La teva biblioteca proporciona accés a la gran varietat de recursos que han de satisfer les necessitats de tots els membres de la societat i alguns dels recursos poden ser considerats ofensius per algunes persones.
 • Vosaltres, com a pares/tutors sou responsables de supervisar l'accés dels vostres fills als recursos de la biblioteca, incloent-hi internet. Si esteu preocupats per l'ús que el vostre fill pugui fer d'internet a la biblioteca, demaneu al personal de la biblioteca la informació referent a les polítiques d'ús.
Més informació: Canadian Library Association. Have a safe trip!: a parent's guide [en format pdf]. Document traduït i adaptat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
 http://www.diba.cat/biblioteques/guia/serveis/internet4.asp

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada